GroenLinks Maassluis ging afgelopen weekend zwerfafval opruimen langs Het Scheur. Adri Huisman legt uit waarom het zo belangrijk is dat er geen plastic meer in zee komt, en wat de burger en de gemeente kunnen doen om daarmee te helpen. Lees hier het verslag van de opruimdag.
GroenLinks zou GroenLinks niet zijn als zij zich niet enorm veel zorgen zou maken over de steeds maar groter wordende plastic afvalhopen in het water. Iedereen heeft inmiddels wel de gruwelijke beelden daarvan voorbij zien komen op de televisie voorbij zien komen. Het is een grote bedreiging voor alles wat leeft in de rivieren en de zee.
We zien vaak achteloos weggegooide flesjes en verpakkingen in en langs het water, en er waaien ook verpakkings- en afdekmaterialen van bouwprojecten en schepen rond.
Plastic soep bestaat voornamelijk uit kleine plastic deeltjes die overblijven nadat plastic afval lange tijd op het land en in het water heeft rondgezworven. Vrijwel alle soorten plastic breken af tot deze kleine deeltjes, die je niet meer ziet op het wateroppervlak. Deze deeltjes kunnen niet meer tegengehouden worden door sluizen en gemalen. Daarom is het belangrijk dat ook in de steden en het achterland voorkomen wordt dat er plastic in het water belandt.
Ook het plastic en blik dat op land terechtkomt richt daar veel schade aan. Dieren krijgen het binnen met hun voedsel, kunnen daardoor stikken of niet meer eten omdat hun maag te vol is met troep. Vogels en kleine dieren raken vaak verstrikt in plastic zakken, stukken ballon of kunststof linten. Behalve van koeien (per jaar 4000!) is het niet bekend hoeveel dieren er sterven door zwerfafval, maar het zijn er onnoemelijk veel! Dierenartsen krijgen steeds vaker poezen op hun behandeltafel omdat er plastic in hun magen zit.
Een groot probleem dus waarvoor snel een oplossing moet komen! We moeten ervoor zorgen dat er minder zwerfafval komt én het afval opruimen voordat het in stukjes breekt en naar zee stroomt.
Eén van de eerste maatregelen die zou helpen om de hoeveelheid kleine flesjes (en blikjes) op straat en in de natuur te verminderen, zou het heffen van statiegeld zijn. Niet meer weggooien maar inleveren en hergebruiken.
Verschillende supermarkten willen daar graag bij helpen, maar een paar grote ketens én de producenten liggen nog dwars. Veel Gemeentebesturen hebben zich intussen aangesloten bij de Statiegeld Alliantie (tot onze grote vreugde ook ons eigen Maassluis!) om daarmee de regering te vragen om snel statiegeld te gaan heffen op plastic flesjes en blikjes.
Er is een nieuwe wet voor nodig, en die komt vrijwel zeker ook, maar…. pas over twee jaar! Bovendien wil de regering ook nog eerst de producenten de kans geven om de afvalstroom in te tomen. Dat schiet dus niet op.
We moeten zélf in actie komen. Zélf het goede voorbeeld geven, gewoon door als je afval op straat ziet het even in een afvalbak te doen. Kleine moeite, groot plezier. Om een aantal voorbeelden te noemen, een feestje zónder ballonnen is ook leuk! Ballonnen verdwijnen nu vaak in zee als zij opgelaten worden of weg waaien. Bij bouwplaatsen moet men opletten en vragen of men het losse plastic meteen op wil ruimen voordat het weg kan waaien.
Het zou ook goed zijn om de jeugd, want daar begint het, te vertellen wat er in de natuur gebeurt met ons zwerfafval. Dat je niet zomaar flesjes, blikjes, en verpakkingen van snacks en snoep op straat, op het strand, of in de natuur kan laten liggen. Dat kan thuis, bij de sportclubs, en eigenlijk overal waar jongeren samenkomen. Voor kinderen op de basisscholen in Maassluis bestaat al een zwerfafval-lesproject, het zou goed zijn als dit ook standaard op middelbare scholen wordt ingevoerd.
Er moeten natuurlijk wel voldoende openbare afvalbakken beschikbaar zijn, die regelmatig geleegd worden. Dat is een taak voor de gemeente.
Wat de gemeente ook zou kunnen doen is sneller reageren op meldingen van bewoners als zij ergens grote hoeveelheden zwerfafval zien, en om vaker de containers te legen. Hier geldt ook: goed voorbeeld doet goed volgen. Wanneer men ziet dat de Gemeente zelf haar taken serieus en snel oppakt, zullen ook de bewoners beter hun best doen de stad schoon te houden.
Juist omdat Maassluis aan Het Scheur ligt is dit extra belangrijk, het is immers een open verbinding naar de zee. Het zou fijn zijn als er wordt onderzocht of het mogelijk is om in de buitenhaven een luchtbellenapparaat op de bodem te plaatsen. Door de opstijgende luchtbelletjes zal het micro plastic niet meer naar open water en de zee drijven, maar al in de haven opgeschept kunnen worden.
Er zijn in Maassluis gelukkig wel verantwoordelijke inwoners die vrijwillig af en toe delen van de oevers van Het Scheur opschonen, en we zien in de wijken regelmatig vrijwilligers (o.a. met de ChristenUnie Maassluis) bezig de losse troep te verzamelen, petje af! Het is dan ook erg prettig dat de Gemeente daar op verzoek materiaal voor ter beschikking heeft.
Een mooie stad is een schóne stad, en elke plastic zak of flesje is er één minder in het milieu.