Actiepunten
- Als er toch gewerkt wordt in de wijken, dan moet er direct geïnvesteerd worden in de toekomst van de wijk. In ‘wijkgesprekken’ kunnen bewoners aangeven hoe ze hun buurt willen verbeteren. De gemeente kijkt samen met de bewoners hoe de energietransitie hierin past.
- De gemeente helpt bewoners om een “Buurtenergiesysteem” op te zetten. Een groep inwoners, een buurt of een paar straten realiseren samen een energiesysteem. Elk lid van de coöperatie neemt ook energie af.
- Inwoners met een kleine beurs worden koplopers in energiebesparing. Van energiecoaches krijgen zij gratis advies en hulpmiddelen (tochtstrips, led-lampen, radiatorfolie, etc).
- Sociale huurwoningen en huurflats worden met spoed gerenoveerd om een hoger energielabel (bij voorkeur energieneutraal) te krijgen.
- Mensen zonder baan worden omgeschoold tot energiecoach of installateur. Zo vangen we drie vliegen in één klap: mensen verbruiken minder energie, de energierekening gaat omlaag én de werkloosheid loopt terug.
- We richten ons allereerst op laaghangend fruit: isoleren, isoleren en nog eens isoleren. Dit verhoogt het leefcomfort, is prettig voor de portemonnee en is ook nog eens goed voor het klimaat!
- De gemeente verleent alleen medewerking aan zonne- en windprojecten die aan strenge groene en sociale voorwaarden voldoen. Zo profiteert de gemeenschap financieel en verbetert de omliggende natuur.
- We experimenteren met innovatieve plekken om zonne-energie op te wekken: zonnepanelen op carports, bushokjes, geluidswanden en parkeerplaatsen. Als voorbeeld wordt een groot duurzame-energieproject uitgevoerd, bijvoorbeeld een overkapte parkeerplaats/markt met zonnepanelen bij de Koningshoek.
- Bedrijven moeten meedoen in de energietransitie. De gemeente moet daarom streng optreden bij het (niet) naleven van de Wet milieubeheer. Tegelijkertijd helpt de gemeente het mkb actief om besparende maatregelen door te voeren. Bij nieuwbouw worden bedrijven verplicht minimaal klimaatneutraal te bouwen.
- De vergunningplicht voor het installeren van zonnepanelen in het oude centrum (beschermd stadsgezicht) wordt afgeschaft.
- We gaan verder dan de BENG-normen (“bijna energieneutraal gebouw”) en eisen dat ieder nieuw dak in de gemeente multifunctioneel wordt met zonnepanelen, een groen dak, of een dakterras.
- Om woningen van het gas af te krijgen, zetten we in op warmtenetten. Deze warmtenetten moeten gebruikmaken van duurzame bronnen (geothermie, aquathermie, lucht- en bodemwarmte, of groene stroom). Waar mogelijk geven we de voorkeur aan lage- en middentemperatuur warmtenetten.
- De gemeente heeft een voorbeeldfunctie en mikt op een maximale CO2-reductie binnen de eigen organisatie. De gemeente gebruikt enkel nog groene stroom en er komen zonnepanelen op alle daken van de panden van de gemeente en op maatschappelijk vastgoed (scholen, sportvoorzieningen etc.). Ook stellen we strenge duurzaamheids-eisen aan leveranciers.
- Binnen de toekomstige Omgevingswet stellen we scherpere eisen aan de milieuprestaties (MPG) van nieuwbouw.
- We zien geen ruimte voor een biomassacentrale in onze gemeente.