Actiepunten
Discriminatie & Regenbooggemeente
- In gemeentelijke monitors worden discriminatie en uitsluiting meegenomen.
- De gemeente gaat nauwer samenwerken met bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere overheden in de aanpak van discriminatie en uitsluiting.
- Onderwijs en dialogen over gelijkheid, diversiteit en inclusie worden aangemoedigd en in stand gehouden.
- Er komt extra aandacht voor de nieuwe Wet inburgering. Vanaf 2022 krijgen gemeenten de regie op deze Wet. Het doel van het nieuwe inburgeringswet is dat statushouders snel en volwaardig mee kunnen doen in de maatschappij. (Betaald) werk en participatie spelen daarin een centrale rol.
- De gemeente onderneemt meer actie in het bestrijden van discriminatie in samenwerking met de politie.
- Er komt meer aandacht in het beleid voor de grote diversiteit in de LHBTI+-gemeenschap: homomannen, lesbische vrouwen, biseksuelen, transgender personen, intersekse personen, non-binaire personen, queer personen van kleur, mensen in alternatieve relatievormen of meeroudergezinnen.
- Aangiftebereidheid wordt gestimuleerd om een beter beeld te krijgen van anti-LHBTI+-geweld en discriminatie.
- Er komt een duidelijk aanspreekpunt voor LHBTI+-personen bij de politie, bijvoorbeeld via Roze in Blauw.
- De gemeente werkt samen met belangenorganisaties voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychiatrische beperking. Ook deze groep krijgt veel te maken met ongewenste uitsluiting.
- Bij de inrichting van nieuwe straten wordt rekening gehouden met blinden en slechtzienden, maar ook met mensen in een rolstoel of in een scootmobiel.
- Er komt een lift bij de Wip of de Veerstraat. Mensen in een rolstoel en mensen die slecht te been zijn kunnen het centrum nu slecht bereiken vanaf die kant.
Armoede & Schulden
- Maassluizers die leven in armoede of op de armoedegrens worden snel naar de juiste hulpverlener doorverwezen.
- De Wet gemeentelijke schulhulpverlening (2021) wordt actief ingezet om problematische schulden vroeg te signaleren. Persoonsgegevens worden hiertoe uitgewisseld met schuldhulpverlenende instanties.
- Om te voorkomen dat schulden van Maassluizers te hoog oplopen, wordt een schuldenrust ingevoerd. Zodra Maassluizers hulp zoeken, worden hun schulden bevroren. Hierdoor komen er geen nieuwe incasso’s of aanmaningen bij, totdat een uitweg (zoals schuldsanering of een ander hulpprogramma) is gevonden.
- Door middel van Collectief Schuldregelen worden betaalregelingen sneller afgesproken. Dit zorgt voor minder rompslomp bij de gemeente en schuldeisers, en perspectief voor de mensen met schulden.
- De gemeente ondersteunt lokale initiatieven zoals de Voedselbank, Stichting Non-Foodbank Maassluis, Samen Sterk Maassluis, Welzijn E25, Stichting Thuisgekookt, Stichting Present, Stichting BOOM Maassluis.