Vragen GroenLinks

EXTERNE ADVISERING

> Is het niet nodig om hier structureel een ton voor uit te trekken? Dit gezien de landelijke trend dat er steeds meer en steeds sneller geprocedeerd wordt.

BALKONOPTREDENS

Op bladzijde 14 lees ik dat bewoners budget konden aanvragen voor balkonoptredens in de coronatijd. Veel mensen, waaronder ikzelf, wisten hier niets vanaf. Hoe is dit gecommuniceerd naar de bewoners?

VERLICHTING

Op bladzijde 34 staat dat bewoners de gemeente goed weten te vinden bij storingen van de verlichting.

> Sturen de lampen zelf geen signaal bij een storing of een defect? Deze lampen zijn er wel, zo kan de gemeente sneller lichten repareren. Ook vroeg ik mij af of de voorraad verlichting van de netbeheerder nu wel op orde is. Eerder kwam de netbeheerder wel eens materialen tekort waardoor het langer duurde voordat de lampen gemaakt konden worden.

VERGROENING EN TUINIEREN

> Waarom wordt er niet standaard bij alle bomen natuurlijk grasbeheer toegepast? Dat is beter voor de biodiversiteit en geeft vijanden van de eikenprocessierups meer kans op overleven.

Rainproof-tuinieren stimuleren middels een prijsvraag is hartstikke goed en daar moet de gemeente ook zeker mee doorgaan. Wij zijn echter van mening dat er meer nodig is om tuinen rainproof te maken.

Wat aIs het college voornemens een verplichting in te stellen bij corporatie woningen en erfpachtwoningen voor het percentage groen in de tuinen? De noodzaak van vergroening is hoog. Daarom vinden we dat de gemeente zelf ook het goede voorbeeld moet geven als het gaat om het rainproof maken van de buitenruimte.

> Wat gaat het college doen om de stad de komende jaren verder te vergroenen? Wij willen de wethouder erop wijzen dat vergroening hard nodig is zeker nu door klimaatverandering buien heftiger kunnen worden en er langere periodes van droogte kunnen ontstaan. Sponswerking middels vergroening is dus essentieel.

> Wat gaat het college doen aan vergroening op daken? Zijn hier al concrete plannen voor?

WONEN

Dan over de woningbouw. Er komen 175 woningen bij per jaar. Dat is veel te weinig! Zeker ook het aantal goedkope koop, middeldure huur en sociale huur woningen waaraan de grootste behoefte is. Er werd en wordt veel te weinig gebouwd van deze woningen. Er zijn subsidieaanvragen gedaan.

> Is het college voornemens als de genoemde subsidies worden toegekend flink extra betaalbare en sociale woningen te bouwen? En wanneer krijgen we te horen of de subsidies worden toegekend? En is het college bekend met het volkshuisvestingsfonds van 450 miljoen?

  • WOZ-waarde, bladzijde 41. Er zijn 348 WOZ-bezwaarschriften ontvangen waarvan er 134 toegewezen zijn en 94 nog moeten worden afgehandeld.

> Hoe kan het aantal toewijzingen zo hoog zijn?  Gaat er soms iets mis met de berekeningen? Wat gaat het college doen om dit getal naar beneden te krijgen? En hoe komt het dat de 94 bezwaar schriften nog niet behandeld zijn. Is er te weinig personeel? Worden de complexe gevallen later behandeld. 

Tweede termijn:

DIVERSEN

De ambulanceaanrijtijden moeten beter.

WOZ-waarde moet beter kloppen. Wel fijn dat de wethouder toezegt dit nog uit te zoeken en terug te koppelen.  

De gemeente moet het goede voorbeeld geven als het gaat om stagiaires aannemen, juist in coronatijd!

> Hoe gaat het college dit verbeteren in de toekomst? Zodat stagiaires wel begeleid kunnen worden.

VERLICHTING

De stad verletten is belangrijk bij de nieuwste helft van de straatverlichting. Positief dat deze worden vervangen.  

VERGROENING EN TUINIEREN

Er is geen sprake van verplichting voor rainprooftuinen! Maar de beantwoording over de toekomst klonk wel positief.

Groene dakensubsidie moet duidelijker naar voren gebracht worden, zodat inwoners er vanaf weten.

Maaibeleid. Ik zie uit naar het nieuwe maaibeleid. Ik denk dat als we als gemeente uitleggen waarom we het zo doen (biodiversiteit, bijen en natuurlijke vijanden van eikenprocessierups) inwoners hier uiteindelijk blij mee zijn.

CONCLUSIE

Wij kunnen instemmen met de tweede bestuursrapportage!