Onze motie om op een andere manier restafval uit de binnenstad op te halen is unaniem aangenomen. Afval scheiden moest makkelijker gaan worden dan restafval weggooien. We draaien met de principekeuze ‘omgekeerd inzamelen’ het systeem dus als het ware om.

Momenteel wordt opmerkelijk genoeg in de binnenstad restafval nog op de ouderwetse manier opgehaald. Dit zien wij graag anders. Daarom hebben wij hierover een motie ingediend bij het debat over de principekeuze 'omgekeerd inzamelen'. Met het ouderwets ophalen van afval bedoelen we dat vuilniszakken en dozen direct op straat mogen worden aangeboden. Dit heeft tot gevolg dat ongedierte de zakken openmaken, waardoor het afval uit de zakken alle kanten op kan waaien, en dus ook het water in. Het is eigenlijk ook een heel merkwaardige gang van zaken, want je mag namelijk geen vuilniszak neerzetten naast een volle container omdat je dan een boete kunt krijgen. Dit terwijl het op andere plaatsen juist wel weer toegestaan wordt om je vuilniszak langs de weg te zetten.

Dan is het voor de vuilnisophalers het ouderwets ophalen van afval ook geen pretje. Zij moeten namelijk alle troep weer bij elkaar rapen, waarmee dit ophalen van afval voor de vuilnisophalers ook niet bepaald ergonomisch is te noemen. Kortom, we willen er vanaf. Daarom hebben we het college middels onze motie opgeroepen om

prioriteit te geven aan het aanbieden van alternatieven in de binnenstad, waardoor het ophalen van restafval dat in vuilniszaken of dozen voor de woningen geplaatst wordt overbodig is.

Wat betekent de opvolging van de motie praktisch?

Met het aannemen van de motie wordt de stad weer een beetje schoner (Minder afval in de vlieten en op straat) , socialer (De vuilnisophalers hoeven niet meer zware zakken te tillen om de straat verder schoon te maken) en mooier (Geen vuilnis meer op straat geeft een betere uitstraling).

In het debat over het raadsvoorstel ‘omgekeerd inzamelen’ kwamen diverse varianten voorbij. Het ‘omgekeerd inzamelen’ van afval heeft daarbij dan nu de voorkeur van het college. Dit houdt in dat er extra containers bijkomen in diverse wijken met laagbouw. Bij hoogbouw komen kleine milieuparkjes. Afval scheiden moet makkelijker worden dan restafval weggooien. We draaien het systeem dus als het ware om.

Wij kunnen ons daar uiteraard in vinden. Sterker nog, met het begrotingsdebat vorig jaar hadden we nog een motie ingediend voor extra bakken bij woningen met eigen rolcontainers. Deze motie haalde het toen helaas niet.

Naar een Maassluis als betere afvalscheider, van afval naar grondstoffen en hergebruik

Het is goed te zien dat het plan dan nu alsnog op een iets andere manier wel wordt uitgevoerd. Het raadsvoorstel omgekeerd afval inzamelen is nu uiteindelijk aangenomen.

Maassluis is momenteel een van de minst goede afvalscheiders van Nederland. En dat zien we terug in de afvalstoffenheffing. Het niet scheiden van afval is niet alleen slecht voor onze portemonnee maar ook voor het milieu. Daarom moet er nu wat gebeuren en kunnen wij dus instemmen met het raadsvoorstel van afval naar grondstoffen en de principekeuze ‘omgekeerd inzamelen’! We kunnen dan spullen hergebruiken, grondstoffen en geld besparen zodat de afvalstoffenheffing weer omlaag kan.

 

Raoul Kleijwegt (fractievoorzitter GroenLinks Maassluis)

 

Klik hier voor de op 19 november aangenomen ‘Motie restafval uit binnenstad’.