Het debat daarover is al enige tijd gaande, zodat wij al eerder verslag uitbrachten. Klik daarvoor HIER. Op 18 mei ’21 was er weer een debat in de gemeenteraad. Onze ideeën over de MFR delen wij wederom graag. Hierbij tref je het verslag:
Fietsen is gezond, goedkoop, efficiënt en goed voor het milieu. Daarom moeten we fietsen meer stimuleren. Goede en veilige fiets routes zijn hiervoor cruciaal.
Nu hebben we het geluk dat de Metropool regio Rotterdam Den Haag (MRDH) subsidie beschikbaar stelt voor een aantal gemeenten, om een betere fietsinfrastructuur aan te leggen. In het Maassluise geval kunnen we gebruik maken van de subsidie voor een goede en snelle route van west naar oost én andersom. Het doel van de subsidie is dat er in de regio grotere en betere fietsnetwerken ontstaan, die goed met elkaar verbonden zijn. De route die, als de raad een beslissing heeft genomen, door Maasluis heen gaat begint dan in Naaldwijk en eindigt in Rotterdam en terug.
De subsidie is 70% van de totale kosten van de route in de gemeente. Om de subsidie te krijgen, moet de route wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moeten de fietspaden breed genoeg zijn en zoveel mogelijk gescheiden zijn van autoverkeer. De fietspaden dienen voor het grootste gedeelte geasfalteerd te zijn en de raad moet op tijd een keuze maken welke route er uiteindelijk moet komen van oost naar west en andersom.
Keuzes maken
Zoals gezegd zit er dus een bepaalde tijdsdruk op het proces. GroenLinks zou het dan ook zonde vinden als de raad te lang stilstaat bij het kiezen van een voorkeur zonder echte keuzes te maken. Er bestaat dan een risico dat we de subsidie mislopen. Daarom stelde GroenLinks in het debat voor om deze avond al een keuze te maken voor een variant, zodat we niet dadelijk te laat zijn voor de subsidie van de Metropoolregio voor de aanleg van de MFR. Onze keuze gaat daarbij uit naar de voorkeursvariant omdat dit de meest korte en efficiënte route is van oost naar west en andersom. Bovendien is de verwachting dat deze route sowieso meer gebruikt gaat worden door lokale fietsers dan de alternatieve route. De voorkeursroute gaat namelijk via de Westlandseweg, de Noorddijk, de Hoogstraat en de Zuiddijk door de Prinses Julianalaan richting Vlaardingen. Dat is dus niet alleen het kortste maar ook de meest centraal gelegen route.
Alternatieve route?
De alternatieve route heeft zeker ook meerwaarde voor de stad. Echter, de meerwaarde hiervan is kleiner omdat er vlakbij al een goed fietspad ligt, namelijk het fietspad langs Het Scheur. Bovendien hebben de fietspaden welke nu langs de Westlandseweg liggen wel een echte opknapbeurt nodig! Deze paden zijn niet meer van deze tijd en bovendien voor een centrale fietsverbinding erg smal. Goede plannen van het alternatieve plan kunnen we, wat ons betreft, naast de voorkeursvariant alsnog gewoon uitvoeren. GroenLinks is dan ook de partij bij uitstek die veruit het meeste geld wil uittrekken voor een goede fietsinfrastructuur.
Het debat en de voorkeuren
In het debat brachten tegenstanders van de voorkeursroute een aantal terechte knelpunten van de voorkeursvariant naar voren. De belangrijkste knelpunten van de voorkeursroute zijn: de Julianalaan en de Hoogstraat. Wat GroenLinks betreft zouden we het knelpunt aan de Julianalaan kunnen aanpakken door van de Julianalaan eenrichtingsverkeer te maken. We kunnen dan de andere weghelft gebruiken als fietspad. Zo hoeft de dijk niet verbreed te worden en kunnen de kastanjebomen ook blijven staan. Bewoners kunnen zo nog wel met de auto bij hun huizen komen. Doorgaand verkeer kan via de Handelskade (een nieuwe doorgaande weg door de nieuwbouwwijk de Kade) binnendoor richting Vlaardingen of andersom. Wat betreft het knelpunt bij de Hoogstraat is dit lastiger op te lossen. We kunnen moeilijk de aangrenzende huizen slopen. Het blijft een smalle straat. Toch denken wij dat dit prima te doen is. Dan met voldoende waarschuwingsborden daar dit ook een voetgangersgebied is. Zullen de meeste fietsers hun snelheid in dit kleine straatje matigen? Volgens de experts kan de route prima door de Hoogstraat lopen. Mocht dit nou echt een ‘no go’ zijn voor andere partijen, dan stellen wij voor om de voorkeursroute in plaats van de Noorddijk, de Hoogstraat en de Zuiddijk via de Wagenstraat, de Lange Boonestraat, de PC Hooftlaan en de Laan 40-45 te laten gaan. Dit is wel iets om, maar er zijn hier meer mogelijkheden om de route naar tevredenheid aan te leggen.
Onze conclusie is dus
De voorkeursroute zoals omschreven in de stukken via: de Westlandseweg, de Noorddijk, de Hoogstraat en de Julianalaan heeft onze voorkeur. Daarbij komt er wat ons betreft eenrichtingsverkeer op de Julianalaan voor autoverkeer, zodat de dijk niet verbreed hoeft te worden en de kastanjebomen kunnen blijven staan. De wethouder neemt de bevindingen van de partijen mee en komt binnenkort met een voorstel van een definitieve route. Wordt vervolgt dus!