Voor week 42 heeft GroenLinks Maassluis vragen ingebracht over het MeerjarenProgramma Gebiedsontwikkeling en over de transitie warmte

Het merendeel van Maassluis bestaat uit grondgebonden woningen. Volgens onderzoeksbureau De Zwarte Hond moet er meer gebouwd worden voor ouderen en alleenstaanden. Als ik nu op Funda kijk, zie ik bij nieuwbouwprojecten alleen maar grondgebonden woningen op een aantal veel te dure lofts in het Wilgenrijk na. Hoe rijmt het college dat met elkaar?

Op de Zaneveldstraat en omgeving zijn mogelijkheden voor flink wat extra woningen, zeker omdat de Kardinaal Alfrinkschool en de sportschool gesloopt gaan worden. Het college wil per se vasthouden aan de sloop van de flats aan de Zaneveldstraat. Waarom komen er dan niet minimaal extra sociale huurwoningen terug in dit gebied? Nu komt op deze locatie maar de helft van het aantal sociale huurwoningen terug.  

Dit weekend ben ik naar Schiedam en Zoetermeer geweest om te kijken hoe het daar staat met de woningbouw opgave. Bij de projecten Schieveste en de Entree weten de gemeenten relatief veel woningen te bouwen op een redelijk klein stuk grond. Is de wethouder op de hoogte van deze projecten? En zo ja, haalt de wethouder dan ook inspiratie uit deze projecten, voor bijvoorbeeld het stationsgebied Maassluis west en omgeving?

In Het Balkon zijn slechts 10 extra woningen toegevoegd. Is dat niet wat weinig? Dit wanneer je bedenkt dat er eigenlijk 7 torens langs de Waterweg waren geplant. Dat zijn ongeveer 150 tot 200 woningen meer dan dat er nu komen.

Op pagina 40 nummer 26 van het MeerjarenProgramma Gebiedsontwikkeling (MPG) staat: ‘Voor het tegengaan van kopen om te verhuren wachten wij op landelijke regelgeving’. Diverse grote steden hebben al aangegeven dat zij het vanaf 2022 onmogelijk willen maken voor de hele stad om goedkope koop te kopen of om te verhuren. Wat gaat het college doen om te voorkomen dat er een waterbed effect ontstaat en er in Maassluis massaal goedkope koopwoningen worden opgekocht?

Op pagina 38 van het MPG staat over de woonvisie de nieuwbouw vooral te richten op 180,000 tot 220,000 en 220,000 tot 320,000. Gaat dat nog gebeuren? En zo ja bij welk project en wanneer?

Wat is er hoogwaardig aan bedrijventerrein De Dijk? En waar zijn de hoogte-accenten waar eerder over werd gesproken?

Piepschuim in de geluidswal bij het Wilgenrijk om het gewicht te verminderen. Is dat serieus? Waarom is daarvoor gekozen? Was er geen milieu vriendelijker alternatief te bedenken?

2E TERMIJN

Wij hebben grote zorgen over de woningnood in Maassluis. In 2020 zochten dubbel zoveel mensen een sociale huurwoning dan in 2017, terwijl de situatie toen ook al slecht was voor woningzoekenden.

Er is nu een slaagkans van slechts 1,4% voor het toegewezen krijgen van een sociale huurwoning.

Bovendien zijn het aantal reacties op een sociale huurwoning flink gestegen, met 18%.

De prijzen van woningen op de vrije sector en in de koop zijn voor veel mensen onbetaalbaar geworden!

Wij hebben grote zorgen over de ontwikkelingen van de Zaneveldflats. Als deze gesloopt worden, moeten er minstens meer sociale huurwoningen terug gebouwd worden!

Ook hebben wij zorgen over de vlietlocatie waar minder woningen en minder groen terugkomen. Bovendien zijn er nog steeds geen groene daken op de woningen gepland.

Verder hebben we zorgen over G.A. Brederodelaan waar 60 woningen gesloopt worden en er slechts 47 woningen terugkomen.

Stadsverdunning moet ‘not done’ zijn in tijden van extreme woningschaarste!

Stemverklaring

“Stadsverdunningsprojecten (Meer woningen slopen als dat er terug komen) en het gebrek aan grote verdichtingsplannen in wijken als het Wilgenrijk, met daarbij meer betaalbare woningen, maakt dat wij tegen het MPG stemmen.”

 

Transitie warmte

Waarom krijgen de relatief dichtbebouwde gebieden De Kade en ‘t Hoofd geen warmtenet maar warmtepompen?

Hoe gaat het college zorgen dat er voldoende werknemers zijn op het dossier duurzaamheid, zodat verduurzaming van de stad niet alleen bij plannen blijft?

Waarom worden er bij de aanleg van het warmtenet niet gelijk dikke kabels aangelegd voor elektrische auto’s, zonnepanelen en warmtepompen?

53% Van de warmte gaat verloren, Maassluis is relatief klein voor een warmtenet. Hoe ziet het college dat?

Om de continuïteit te garanderen moet er een ketelhuis op aardgas draaien. Deze worden dan gebruikt bij bijvoorbeeld onderhoudstops in fabrieken. Helemaal aardgasvrij worden we met het warmtenet dus niet. Wat vindt het college daarvan?

Het grootste bezwaar wat ons betreft: Belemmert het warmtenet niet de innovatie van de industrie? Als zij immers warmte willen leveren, helpt het niet om hun processen te verduurzamen en zo dus minder warmte op te wekken.  

Zou een warmtepomp voor geheel Maassluis een optie kunnen zijn? Warmtepompen worden immers steeds goedkoper en duurzamer.

Steeds meer mensen gaan van het gas af. Mede door de hoge gasprijzen. Zij nemen nu vaak een warmtepomp. Deze mensen doen naar alle waarschijnlijkheid niet mee aan het warmtenet. Wordt hier rekening mee gehouden?

Kunnen wij geen gebruik maken van het aardwarmtepunt Put van Trias, in het Westland bij Maasdijk?

2E TERMIJN

Het is belangrijk dat de energietransitie ook betaalbaar is voor de kleine portemonnee. Dit onderzoek naar het warmtenet kan bijdragen aan het verduurzamen van Maassluis. Wel blijven wij kritisch omdat het warmtenet ook nadelen kent. Zo gaat 53% van de warmte verloren. De wethouder geeft aan dat het warmtenet niet zorgt voor belemmeringen van innovatie in de industrie. Ook wordt de optie meegenomen om te kijken naar aansluiting op het warmtenet de put van Trias bij het Westland. Dat zijn positieve ontwikkelingen. GroenLinks kan zich daarom vinden in deze transitievisie warmte.

 

Raoul  Kleijwegt, fractievoorzitter GLM