Commissie 1,1
1STE TERMIJN:
Vlootschouwer
Fijn dat er eindelijk extra sociale huurwoningen gebouwd gaan worden in Maassluis. Dat werd hoog tijd en is broodnodig met het huidige woningtekort. Mijn eerste vraag is dan ook: Waarom heeft het betreffende terrein zolang braakgelegen en zijn deze plannen niet eerder uitgevoerd?
De vraag naar sociale huurwoningen is enorm groot. Op de thema avond werd, nadat wij erom vroegen, gezegd dat er op deze plek best hoger gebouwd kan worden dan 11 bouwlagen. Maar, dat daar niet voor gekozen is omdat er dan niet voldoende parkeerplaatsen zouden zijn. Kunnen we met het oog op de huizencrisis de P-norm op deze locatie dan niet verlagen? Er worden immers seniorenwoningen gebouwd. De ervaring leert dat zij over het algemeen minder auto’s hebben dan gezinnen. Ook op de nabijgelegen parkeerplaatsen zijn nog aardig wat parkeerplaatsen leeg.
Op pagina 18 van het bestemmingsplan staat dat Maassluis volgens het ‘meer evenwicht scenario’ 184 woningen in de sociale woningvoorraad tekortkomt. Zijn deze 70 woningen daarbij meegerekend? En hoe gaan we snel de achterstand wegwerken?
Skatepark en InBlik
Als laatste nog een vraag over het skatepark en InBlik. Deze hebben allebei een maatschappelijk functie. Hoe borgt de wethouder dat het skatepark en InBlik op deze plek kunnen blijven bij eventuele overlastklachten?
2DE TERMIJN
De conclusie van GroenLinks Maassluis, met instemming bouw Vlootschouwer
Het is fijn dat er in Maassluis een mooi en duurzaam appartementencomplex komt met daarin sociale huurwoningen voor ouderen. Er is veel behoefte aan dit soort gelijkvloerse woningen en de bouw van dit complex bevordert de doorstroming. Wel had GroenLinks liever gezien dat het gebouw een stuk hoger gebouwd zou worden, zodat er meer mensen een geschikte woning kunnen vinden en doorstroming in deze moeilijke tijd zo ook beter op gang komt. GroenLinks heeft ondanks deze kanttekening wel ingestemd met het plan voor de bouw van 70 appartementen met in de plint het nieuwe Sint Franciscus Vlietland. We hopen daarmee dat het complex spoedig gerealiseerd kan worden. Dat is hard nodig, want de wethouder gaf in zijn beantwoording aan dat we nog een flinke achterstand hebben als het gaat om de sociale woningvoorraad.
Commissie 1,2 Instemmen wijzigingen van GR Stroomopwaarts betreft de overdracht van taken Wet inburgering
GroenLinks is blij dat Stroomopwaarts de uitvoering gaat doen van de nieuwe Wet inburgering. Het oude systeem waarbij de inburgering geregeld werd door het rijk werkte niet. De gemeenten worden daarom nu verantwoordelijk. Het Rijk draagt deze taak over aan de gemeenten. Daarvoor is uiteraard ook een budget beschikbaar gesteld. De plannen van Stroomopwaarts zagen er ondanks de onzekerheden goed uit. De wethouder gaf aan dat het nieuwe systeem is ontstaan door met schade en schande wijzer te zijn geworden.
Commissie 1,3 Raadsvoorstel tot beschikbaar stellen krediet ten behoeve van de implementatie Omgekeerd inzamelen en aanpassingen ondergrondse containers
1STE TERMIJN
Technische vragen en antwoorden voorafgaand aan de commissie over Omgekeerd inzamelen
1. Waarom vervangen we de containers niet pas als ze mankementen beginnen te vertonen? We kunnen de nieuwe containers dan stapsgewijs vervangen.
Antw: Gezien de leeftijd van de containers (meer dan 15 jaar oud) is het te verwachten dat het in één keer vervangen van de ondergrondse containers logistiek efficiënter is. Bovendien valt het nu samen met de implementatie van het project Omgekeerd inzamelen. Het merendeel van de huidige mini-containers (groen en grijs) zijn verstrekt in 1994. Tussentijds zijn er aanvragen voor vervanging geweest en gehonoreerd.
2. Komen er ook extra ondergrondse containers bij op plekken waar deze snel vol zitten en waar al ondergrondse containers zijn? (Denk aan de Haven bijvoorbeeld)
Antw: We maken voor elke wijk een locatieplan en kijken daarbij naar het aantal benodigde containers. Daarbij is het belangrijk te bedenken dat door het gescheiden inzamelen van PMD het benodigde volume voor restafvalcontainers veel kleiner zal worden. Het in te voeren Volmeldsysteem zal ons ook moeten gaan helpen. Als de containers bij wijze van spreken voor ¾ vol zitten, dan wordt er een melding gedaan dat de container moet worden geleegd.
3. Komen er ook extra GFT bakken bij op plekken waar deze nu snel vol zitten?
Antw: Ja, ook dit wordt per wijk in het locatieplan meegenomen.
4. Ten aanzien van het vervangen van restafvalcontainers door PMD containers. Hoe zorgen we ervoor dat men hier niet alsnog restafval in gooit, waardoor je vervuild en dus afgekeurd PMD krijgt? Antw: Dit is nadrukkelijk een punt van aandacht. Hierbij zetten we in op communicatie en voorlichting. Afvalcoaches kunnen daar zeker ook een rol bij spelen. Ook is het belangrijk om de resultaten terug te koppelen aan de inwoners. Dus waar te veel vervuiling is, dit dan ook aan de bewoners terug te koppelen met tips over hoe beter te scheiden.
5. Hoe schoon zijn de afvalstromen van PMD, papier, glas en GFT nu? Hoeveel afval vanuit de gescheiden stromen wordt er alsnog afgekeurd en dus naar de verbrandingsovens gebracht? Antw: Over het algemeen zijn de afvalstromen schoon, zeker voor glas en papier. Het is sporadisch dat we een afkeuring ontvangen voor GFT en PMD.
6. Hoeveel toename van vervuilde afval stromen wordt er verwacht na de uitvoering van de plannen Omgekeerd inzamelen?
Antw: Wijziging van een inzamelsysteem heeft altijd gewenning nodig. Bij de laagbouw maken we afvalscheiding makkelijker door PMD en GFT aan huis in te zamelen. De ervaring van elders laat zien dat dit doorgaans niet tot enorme vervuiling van deze stromen zal leiden. Bij de hoogbouw zal veel aandacht zijn voor communicatie waar het gaat om de ondergrondse PMD containers.
7. Wat gebeurt er met de oude ondergrondse containers? Antw: Deze worden verkocht, het oud ijzer wordt weer hergebruikt.
8. In het “Uitgangspunten ondergrondse containers plaatsing” staat op nummer 19: “in historische kernen wordt rekening gehouden met gezichtsbepalende objecten zoals monumenten, beschermde dorpsgezichten, archeologische objecten en gebouwen”. Hoe kunnen we met deze regel op een goede manier ondergrondse containers plaatsen in het oude centrum?
Antw: Het plaatsen van ondergrondse containers in het centrum is een lastig proces. Niet alleen vanwege de historische uitstraling etc., maar ook doordat het technisch veel moeilijker is ondergrondse containers te plaatsen (denk aan ruimte, kabels, leidingen en rioleringen)
9. Wij hebben als GroenLinks op 19 november 2019 een motie ingediend die unaniem is aangenomen voor het stoppen met ouderwets ophalen van afval. Ik lees daar niets over terug in de stukken. Hoe kan dat, wat is het plan nu en hoelang gaat de uitvoering aangaande de motie nog duren?
Antw: Bij raadsinformatiebrief van 21 februari 2020 (stand van zaken diverse moties) is hierop ingegaan. Vanwege het repeterende leereffect is het raadzaam eerst te starten met andere wijken. Het leereffect kunnen we dan gebruiken bij aanpak van de binnenstad.
10. Waarom wordt de binnenstad als laatste meegenomen in het omgekeerd ophalen proces? Hier is het toch juist het hardste nodig? Antw: Zie hiervoor de voorgaande vraag.
11. In de stukken valt te lezen dat er acties ondernomen zijn om overlast van afvalzakken tegen te gaan. Wat voor een acties waren dat?
Antw: Er is een betere scheiding van bedrijfsafval en huishoudelijk afval gecreëerd (zie ook raadsinformatiebrief 18 december 2020). De routes zijn geoptimaliseerd en er worden geen andere afvalstromen meer geladen dan uitsluitend bedrijfsafval of uitsluitend huishoudelijk afval waardoor vermenging en overlast wordt voorkomen.
12. Waarom wordt het Omgekeerd inzamelen in het gedeelte Wilgenrijk dat nog gebouwd wordt niet alvast toegepast?
Antw: We zijn steeds in overleg met de ontwikkelaars en projectleiders van nieuwbouwplannen. Daar waar het nog mogelijk is voeren we uiteraard Omgekeerd inzamelen vanaf het begin in.
13. Wordt er in wijken waar al ondergrondse containers zijn ook extra papierbakken toegevoegd? Voor elke wijk maken we een locatieplan. Antw: De inzameling van Oud Papier en Karton wordt daarin meegenomen.
14. Krijgen vrijwilligers die in hun wijk gaan afvalprikken ook een universele pas voor gebruik van de ondergrondse restvuilcontainers, zodat zij de opgeraapte troep in de ondergrondse restvuil containers kunnen blijven stoppen? Antw: Er zit geen restrictie op het gebruik van de afvalpas. Afvalprikkers kunnen dus gewoon hun eigen afvalpas gebruiken.
Vragen van GroenLinks voor de eerste termijn in de commissie over het beschikbaar stellen krediet ten behoeve van de implementatie Omgekeerd inzamelen en aanpassingen ondergrondse containers
Plaatsen
Is het college het met GroenLinks eens dat er op diverse plekken in de stad, zoals bijvoorbeeld bij de Haven en bij de camperplaatsen, extra ondergrondse containers nodig zijn omdat deze snel vol zitten? Het duurt lang totdat er ook daar Omgekeerd inzamelen wordt ingevoerd.
Uit de beantwoording van de schriftelijke vragen stelt u dat de binnenstad niet als eerste gedaan wordt wegens de beperkende omstandigheden en om van andere wijken te kunnen leren. Dat snap ik enigszins, maar waarom wordt de binnenstad bijna als laatste meegenomen in het omgekeerd ophalen proces? In de binnenstad is het afvalprobleem nu het grootste. Bovendien zegt u zelf ook dat de binnenstad echt anders is als andere wijken. Dus onze vraag is dan: Wat wilt u leren van de invoering in andere wijken?
Afvalvermindering
Gaat het college ook aan de voorkant iets doen om de hoeveelheid afval te verminderen? Denk daarbij aan onnodig veel verpakkingsmaterialen.
Wat is de stand van zaken omtrent de ‘Motie ja ja sticker’? Als dit is doorgevoerd komen we weer een stukje dichterbij onze afvaldoelstelling doordat er dan minder afval is.
Voorzieningen
Gaat het college ook zorgen voor extra afvalbakken op populaire plekken om zo het zwerfvuil tegen te gaan? Zo zijn er plekken waar de afvalbakken bij mooi weer na een halve dag al vol zitten. Komen hier nu grotere afvalbakken?
Hoe denkt het college over het plaatsen van een mini-luikje op de achterkant van ondergrondse containers? Zo kunnen mensen die langslopen toch hun afval kwijt en hoeft en hoeft de gemeente niet een extra prullenbak neer te zetten.
Waarom worden er in de plannen geen extra glasbakken toegevoegd? Daardoor blijft het zo dat mensen extra moeite moeten doen om hun glas weg te brengen. Dit geeft niet het beoogde effect van Omgekeerd inzamelen.
Het sorteren van verschillende afvalstromen kan soms best complex zijn voor mensen. Zo horen piepschuim en oude videobanden niet in de PMD-containers en hoort een lege pizzadoos niet in de oud papierbak. Kan de wethouder toezeggen brieven en/of stickers te sturen naar alle Maassluizers over wat er wel en niet in de verschillende afvalbakken thuishoort? Ook zou het goed zijn als er informatieve borden bij de PMD-containers komen waarop mensen kunnen lezen wat er niet in het PMD thuishoort. Kan de wethouder hierover ook kijken naar de mogelijkheden?
2DE TERMIJN:
Wij vinden dat het scheidingspercentage in Maassluis flink omhoog moet. Ook de hoeveelheid vuil op straat moet flink verminderen.
Betreffende de communicatie over de plek van de ondergrondse container. Zorg voor een duidelijke en goed uitlegbare plek!
Verder is het goed dat de afschrijfduur van de containers langer wordt. Waarom zou je immers een ondergrondse container vervangen als deze het nog prima doet.
Wel vinden we dat de binnenstad meer prioriteit moet krijgen omdat hier het afvalprobleem het grootste is. Hoe eerder we het ouderwets ophalen van afval stoppen hoe beter dat is voor het aanzien van de stad en het milieu.
Onze instemming
GroenLinks vind het fijn dat de wethouder de optie van een luikje aan de achterkant van de ondergrondse container meeneemt als idee in het verdere traject.
GroenLinks kan instemmen met dit voorstel omdat wij denken dat door de invoering van Omgekeerd inzamelen, met de bijbehorende extra bakken, het scheidingspercentage omhoog gaat. Door te recyclen hebben we minder grondstoffen nodig. Bovendien scheelt het op de lange termijn veel geld.