GroenLinks sprak zich in Commissie 1 met een stemverklaring uit over het MPG 2019, omdat zij in het plan ambitie mist.

Eerst termijn

‘De seinen voor het aantal sociale huurwoningen staan op donker rood’ valt te lezen in het MPG.

‘De kans op een sociale huurwoning in Maassluis is slechts 1,3% en dat is voorzitter een schande! Kunt u in dat licht garanderen dat er net zoveel sociale huurwoningen terugkomen als dat er verdwijnen als de Zaneveldflats gesloopt worden?

Naast de Zaneveldflats staat een school en een sportschool. Deze worden ook afgebroken, valt te lezen. Waarom komen er dan op deze locatie niet méér woningen terug in plaats van evenveel? Er is immers wel meer ruimte.  

Hoe gaat u het groen dat er nu is op deze locatie compenseren?

Dan het Wilgenrijk. Hoe gaat het college zorgen dat bij het tweede deel van het Wilgenrijk wel 33% van de woningen sociale huurwoningen zijn? Het college moet wat ons betreft niet akkoord gaan met minder!

De Vlietlocatie. Ook hier hadden er meer woningen kunnen komen wanneer u had gekozen om het appartementencomplex in L-vorm af te maken. Waarom is hier niet voor gekozen?

De Vlootschouw. Deze had een stuk hoger gekund zodat er flink meer woningen beschikbaar waren gekomen! ‘Dit kon niet wegens de Parkeernorm’, werd er gezegd bij de thema-avond. Mijn vraag is dan ook wanneer gaan we dit blok aan ons been bespreken? Want het belemmert de woningbouwopgave. En is er geen creatieve manier om op deze plek toch meer woningen te kunnen realiseren? De seinen staan toch op donker rood, aldus het MPG!

Verder vroeg ik me af of doorstromers vanuit Maassluis naar de Vlootschouw voorrang krijgen? En worden eventuele toekomstige doorstromers benaderd over deze plannen?

Voor De Kade, Het Balkon en de Albeda-locatie is subsidie aangevraagd. Als deze subsidie wordt toegekend, komen er dan ook extra woningen op deze locaties?

De Seringenflat voldoet op een aantal punten niet aan het gehanteerde label Verzorgd Wonen’. Wat gaat daar nu gebeuren? Worden de woningen verbouwd of gaan we een andere doelgroep aantrekken voor deze woningen?

Waarom kiezen we in Maassluis vooral voor passief grondbeleid in plaats van voor actief grondbeleid?

‘In 2019 is er een record aantal woningen opgeleverd’, is te lezen. Hoeveel woningen zijn er netto extra bijgekomen? Want er wordt ook gesloopt.’

Tweede termijn

‘Omdat de seinen op donker rood staan, volgens het MPG, zien wij dan ook te weinig concrete nieuwbouwplannen met woningen waar ook daadwerkelijk behoefte aan is. Ook zijn wij van mening dat er bij de bestaande nieuwbouwplannen meer de hoogte in gebouwd moet worden.

Er is immers een wooncrisis op te lossen! Maassluis is voor veel starters onbetaalbaar en daarmee ook onbereikbaar geworden. Steeds minder mensen kunnen een geschikt huis vinden in Maassluis. Helaas gelden de slechte cijfers ook in de verhuur met een zeer bedroevend percentage van 1,3% slaagkans. Ik word er bedroefd van, zeker als ik zie dat het college zichzelf allerlei hindernissen in de weg legt om veel te bouwen. Zoals met de Parkeernorm bijvoorbeeld.

Wel zijn wij positief over de bijgestelde Parkeernorm bij de Vlootschouw. Echter, wat ons betreft hadden er best nog een aantal lagen bovenop gekund. Wat wij ook positief vinden, is de ontwikkeling van de Kapelpolder ten aanzien van wonen en bedrijvigheid. Hopelijk komt daar wat moois uit. We vernemen graag hoe u het groen, dat er nu op deze locatie is, gaat compenseren? ‘

Stemverklaring MPG

‘Hoewel er ook goede plannen in het MPG staan, zoals het nieuwbouwproject De Vlootschouw, stemmen wij toch tegen dit raadsvoorstel. Wij kunnen ons niet vinden in de sloop van de Zaneveldflats en vinden ook we dat er te weinig sociale huurwoningen terugkomen in het tweede deel van het Wilgenrijk.

Wij missen de ambitie de wooncrisis echt op te lossen en vinden dat er niet genoeg de hoogte in wordt gebouwd.’

Nb. Het MPG 2019 beschrijft de voortgang, mijlpalen financiën en risico’s van de projecten gebiedsontwikkeling. Het gaat naast projecten ook om gemeentelijke grondbeleid en het schetst marktontwikkelingen met hun invloed op projecten.