Enige tijd geleden presenteerden het CDA, de VVD, de PvdA en D66 het coalitieakkoord voor 2018-2022, getiteld 'Samen Maassluis: investeren in een duurzame toekomst'. Op 30 mei hield fractievoorzitter Raoul Kleijwegt zijn maidenspeech en reageerde hierin op het akkoord. Hij gaf hierin aan dat GroenLinks deels achter het akkoord staat, maar dat er ook punten waren die op kritiek konden rekenen
Kleijwegt gaf aan dat GroenLinks-Maassluis overwegend positief staat ten opzichte van het gepresenteerde coalitieakkoord, maar dat er ook verschillende punten niet – of niet goed omschreven – in staan, en dat we ons een in een aantal daarvan niet goed kunnen vinden.
Het eerste punt dat aandacht verdient is dat er op slechts één pagina over duurzaamheid wordt gesproken, terwijl de coalitie zegt dit onderwerp hoog in het vaandel te hebben staan. Hierover deed Kleijwegt de volgende suggesties:
- Nieuwbouwhuizen mogen met onmiddellijke ingang alleen nog energieneutraal opgeleverd worden.
- De aanschaf van zonnepanelen moet méér gestimuleerd worden.
- Er moeten windmolens komen op bedrijventerrein De Dijk, om zo echt zoden aan de dijk te zetten als het gaat om het opwekken van duurzame energie.
Ook vroeg Kleijwegt zich af wat er bedoeld wordt met ‘herinrichting van wegen’. Betekent dat méér ruimte voor de fiets?
GroenLinks is positief over het scheiden van normaal- en snel fietsverkeer in en buiten de stad, maar mist nog plannen voor bredere fietspaden en fietssnelwegen zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Wel kan GroenLinks zich vinden in het besluit van de coalitie om het busvervoer op peil te houden en dat er een OV-verbinding komt naar de begraafplaats op de Vlaardingsedijk.
GroenLinks Maassluis vindt dat er betere communicatie moet zijn naar de burgers toe. Er is immers in Maassluis een hoop mogelijk, maar veel mensen wéten dat simpelweg niet. Dit geldt zowel voor het sociale als het duurzame beleid.
De partij is blij met het voornemen van het college om de regeldruk en bureaucratie van de Gemeente te verminderen. Het doet GroenLinks Maassluis goed te lezen dat het college zich hard gaat maken voor een jongerenraad in Maassluis.
Wat betreft de basisschoolleerlingen vraagt de partij zich af wat het college gaat doen met betrekking tot de adviezen die door de scholen worden gegeven. Nog steeds wordt er veel te veel geprofileerd op de (sociale en etnische) achtergrond van de ouders. Alle kinderen verdienen immers een eerlijke kans?
In het prioriteitenlijstje “Veiligheid” van het coalitieakkoord staan o.a. de drugshandel en het te hard rijden. GroenLinks wil graag dat daar ook diefstal, inbraken en overvallen bij komen te staan omdat deze misdrijven een enorme impact hebben op de inwoners van Maassluis.
Kleijwegt heeft gevraagd hoe de gemeente rekening gaat houden met de privacy van haar burgers, als er méér camera’s geplaatst gaan worden.
In het akkoord staat dat de coalitie een onderzoek wil gaan instellen naar de mogelijkheid om vuurwerk centraal af te steken. GroenLinks vindt zo’n onderzoek overbodig – er zijn al talloze onderzoeken gedaan en de uitkomst is dat vuurwerk slecht is voor het milieu en dat veel mensen en dieren er grote hinder van ondervinden. Afschaffen dus dat vuurwerk.
Zorgwekkend zijn de aanrijtijden van de hulpdiensten. Als er géén ambulancepost komt in Maassluis, hoe gaat de coalitie dan garanderen dat de aanrijtijden verbeteren?
De coalitiepartijen stellen dat het aantal sociale huurwoningen op ten minste 33% moet blijven – GroenLinks wil graag weten hoe de coalitie dit gaat realiseren, en wil graag dat er voor élke te slopen sociale huurwoning een gelijkwaardige woning aan de bewoners wordt aangeboden. Dit geldt óók voor de Burgemeester Zaneveldstraat, met de kanttekening dat de hoeveelheid groene ruimte aldaar niet mag verminderen. Verder vroeg de fractievoorzitter zich af wat precies de plannen zijn met het terrein van de voormalige rooms-katholieke kerk. Komen daar inderdaad minder woningen dan gepland? Dan is GroenLinks daar niet blij mee.
Dat er een deel overblijft als mogelijk evenemententerrein is wel positief; we denken dat dit bijdraagt aan een levendige stad. Het plaatsen van enkele openbare toiletten, bijvoorbeeld in het centrum en bij de passantensteiger, zou ook een positieve impuls voor de stad zijn.