Op 16 januari besteedde GroenLinks Maassluis aandacht aan het tegengaan van vervuiling van de openbare ruimte.

Iedere derde zondag van de maand houden leden en sympathisanten van GroenLinks de oevers van Het Scheur schoon met onze maandelijkse Thrashtafette. Dat doen wij al een aantal jaar op gedeelte vanaf de veerboot tot aan het tracé van de Blankenburgtunnel. Meerdere keren hebben wij hier industrieafval gevonden. Soms zelfs van zo’n grote omvang en zwaar dat wij het zelf niet handmatig konden weghalen en de hulp van Rijkswaterstaat moesten inschakelen. Afgelopen zondag vonden wij aanzienlijk meer industrieafval dan gebruikelijk. Helaas kwamen wij al snel tot de conclusie dat een groot deel van het industrieafval van de bouwplaats de Kade afkomstig is. Wij vinden het onacceptabel dat er zoveel troep van het bouwterrein van de Kade de omgeving in waait. Zo komt het ook nog eens terecht in Het Scheur en draagt Maassluis in negatieve zin haar steentje bij aan het vergroten van de plasticsoep.

ONZE VRAGEN

Wat gaat het college doen om ervoor te zorgen dat bouwers hun afval netjes opruimen en niet laten rondslingeren of op de grond gooien, waardoor het afval van het bouwterrein kan afwaaien?

Wordt er nu al gehandhaafd op rondslingerende vervuiling op en naast bouwplaatsen?

Ook op andere plekken hebben we gezien en erover gehoord dat afval zo de bouwplaats afwaait de wijk in of het water in. Meestal zijn dit plastics en piepschuim. Wij hebben geconstateerd dat er rond bouwproject het Balkon, nieuwbouwwijk het Wilgenrijk én de toen nog in aanbouw zijnde Noorddijk/Geerkade veel plastics en piepschuim buiten de bouwterreinen lagen.

Is het college het met GroenLinks eens dat dit een zeer onwenselijke situatie is die we zo snel mogelijk moet stoppen?

Is er een mogelijkheid om hiermee bij de aanbesteding van nieuwe projecten rekening te houden? Het is immers een kleine moeite om de troep in de juiste bak te deponeren óf, nog beter, inpakmateriaal (waaraan we zo gewend zijn en dat eigenlijk overbodig is) niet meer op de bouwplaats aan te voeren. Een noodzakelijke bewustwording, wat ons betreft! Bedrijven die geen troep in de omgeving achterlaten hebben wat ons betreft de voorkeur.

Hoe staat het college hier tegenover?

VERSLAG DOOR RAOUL

De reactie van de wethouder was positief. Hij wil hiermee aan de slag. Daarom gaat hij met de burgemeester en met de wethouder Wonen om de tafel zitten, om te bespreken hoe ze de handhaving op bouwplaatsen op orde kunnen krijgen. Ook gaf wethouder Voskamp aan dat hij samen met Rijkswaterstaat wil onderzoeken wie afval achterlaat langs de oevers van Het Scheur. 

We zijn blij dat dit zo wordt opgepikt en we hopen uiteraard op verbetering. 

 

Raoul Kleijwegt (fractievoorzitter GroenLinks Maassluis)