Het aantal betaalbare woningen is in Maassluis verwaarloosbaar klein. Wij stelden daarom vragen aan het college.
Wij vragen ons af of het college er rekening mee heeft gehouden dat er bij eeuwigdurende erfpacht minder OZB inkomsten binnenkomen?
Hoe gaat het college om met de run op goedkope woningen, daar deze met eeuwigdurende erfpacht nog altijd zeer schaars zijn?
Hoe gaat het college ervoor zorgen dat er meer gebouwd gaat worden?
De gemiddelde prijs per vierkante meter van een woning in Maassluis is momenteel € 2671,00. Dat bedrag loopt al jaren op en de hoeveelheid betaalbare woningen dat erbij komt, is verwaarloosbaar klein.
Is het college het met GroenLinks eens dat er gewoon veel te weinig betaalbare woningen zijn gebouwd en dat dat er echt meer moeten worden?
Alleen voldoende aanbod zorgt voor een betaalbare huurwoningmarkt met doorstroming naar koopwoningen. Daarom verstrekt het rijk subsidies aan gemeenten die binnenstedelijk betaalbare woningen willen gaan bouwen. De vraag aan het college is of zij plannen daarvoor heeft ingediend, mocht Maassluis in aanmerking komen? Dit omdat het mogelijkheden biedt om projecten vlot te trekken.
Raadsvoorstel
Het moet veranderen dat een betaalbare woning in Maassluis zo’n beetje gelijk staat aan een winnend lot uit de loterij. De enige oplossing is meer bouwen in het sociale en betaalbare segment. Maar erfpacht kan wat ons betreft wel gebruikt worden als middel om woningen betaalbaarder te houden. Daarom kunnen wij akkoord gaan met het voorliggende raadsvoorstel.
De Wethouder zij: “erfpacht is een optie om woningen betaalbaar te houden”. Wel moet dan worden vastgelegd dat het aantal sociale huurwoningen niet nog verdere daalt en dat er geen winst op de woningen mag worden gemaakt zodat ze betaalbaar blijven.
Het is goed dat het college kijkt naar diverse subsidies voor betaalbare woningen.