Wat leven we in een gekke tijd! Hadden we in de voorgaande jaren vooral last van de coronamaatregelen, nu hebben we te maken met nieuwe uitdagingen door inflatie en hoge energierekeningen.
We zijn dan ook blij dat er landelijke maatregelen worden genomen en dat het college een extra miljoen uittrekt om een toenemende problematiek van inflatie en hoge energiekosten tegen te gaan. Wel zijn we kritisch over de gang van zaken. Want, slechts een paar uur voor de commissie werd dit plan bekendgemaakt en na een aantal vragen blijkt het onduidelijk te zijn hoeveel er nu precies waarheen gaat. Kan het college nu wel al concreet aangeven wat zij precies met dat miljoen gaan doen? We weten bijvoorbeeld dat er extra geld naar de Voedselbank gaat. Is er nu dan wel al bekend hoeveel geld er extra naar de Voedselbank gaat? We hopen het gauw te weten.
Voedselbank
Wij hadden een motie gemaakt voor extra budget naar de voedselbank. Gelukkig bleek dat er nu al extra budget komt en wordt er extra geld aan de Voedselbank besteed. Daarom dienen we deze motie niet in. Maar dat de situatie daar schrijnend is, blijkt wel uit het feit dat er 80 extra vragende gezinnen zijn bijgekomen, dit in slechts twee maanden tijd.
Openbaar Vervoer en Motie weekendmetro
Het Openbaar Vervoer in onze regio benutten we nu niet optimaal. Zo doen wij als een van de weinige gemeente niet mee met de weekendmetro. De weekend metro houd in dat de metro op vrijdag en zaterdag een uurtje langer rijd. Hier is in Maassluis wel veel behoefte aan. De weekend metro geeft meer vrijheid en verleid mensen sneller om de metro te gaan omdat je weet dat je nog thuis kan komen. Bovendien neemt met een weekend metro de veiligheid in het verkeer toe en zijn diverse inwoners in Maassluis afhankelijk van het openbaarvervoer.
Daarom dienen wij samen met D66 en mede ondertekend door leefbaar Maassluis de motie Weekendmetro in. Met daarbij het volgende dictum:
Verzoekt de raads- en collegeleden die zitting hebben in de advies- en bestuurscommissie Vervoersautoriteit MRDH (=Metropoolregio Rotterdam Den Haag) om:
· Het realiseren van nachtelijk openbaar vervoer tussen Rotterdam en Maassluis in te brengen bij de discussie binnen de MRDH over de Strategisch Agenda voor de komende jaren;
Verzoekt het college om:
· In overleg te treden met omliggende gemeenten en de MRDH om aan te sluiten bij de weekendmetro, zodat deze doorrijdt naar Maassluis;
· De raad voor mei 2023 te informeren over de stand van zaken hierover.
En gaat over tot de orde van de dag,
Motie openbare toilietten bij camperplaatsen
Bij onze maandelijkse Thrashtafette treffen we langs het Scheur bij de camperplaatsen zeer veel uitwerpselen aan. De behoefte aan een toiletvoorziening is hier groot. Nu worden de camperplaatsen binnenkort wel al opgeknapt en ligt er al een riool vanaf de sanizuil. Camperaars hebben met een toiletvoorziening iets meer luxe en recreanten kunnen hiervan ook gebruik maken, net als wachtende reizigers voor de veerboot. Bovendien vergroot een toilet de reisvrijheid van mensen met buik- en blaasklachten en ook voor mensen met kleine kinderen. Daarom dienen wij een motie in Openbare toiletten bij camperplaatsen. Waarvan het dictum luid:
Verzoekt het college,
- Te zorgen voor een toiletvoorzieningen bij de camperplaats nabij het veer Maassluis-Rozenburg;
- De raad zo snel mogelijk, maar uiterlijk voor 1 juli 2023 te informeren over de stand van zaken.
En gaat over tot de orde van de dag,
Motie Energieneutrale sportzaal
Wat betreft de ambities van dit college als het gaat om te komen tot een energieneutrale stad zijn wij ontevreden. De ambitie is verlegd van het jaar 2040 naar 2050 en volgens de wethouder kunnen we ook niet anders omdat er niet genoeg personeel is. Dat er te weinig personeel is daar kan ik me in vinden (in de zin van dat dat klopt) maar dat is niet het enige probleem. Het gebrek aan ambitie en ideeën om de stad energieneutraal te maken is dat namelijk wel. Maar ook als we in 2050 energieneutraal willen zijn moeten we er in ieder geval mee beginnen nieuwbouw op zijn minst energie neutraal maken. Zeker voor sportzalen is dit zeer makkelijk te realiseren. Daarom hadden we al eerder een motie ingediend om de sportzaal energieneutraal te maken. Die is destijds is weggestemd, maar we zijn nog niet te laat! Met de kennis van nu en de opmerkingen van de wethouder dat het energieneutraal maken 50 duizend euro extra kost is dat absoluut de moeite waard. Die 50 duizend euro is bovendien met die hoge energieprijzen snel terugverdiend. Daarom zeggen we ‘zorg nu dat deze nieuwe sportzaal, die er als het goed is nog wel even staat, tenminste energieneutraal wordt en leg het hele dak vol met zonnepanelen!‘ Wij dienen daarom een motie Energieneutrale sportzaal in, die wordt mede ondertekend door D66 en VSP met als dictum:
Verzoekt het college:
· De sportzaal aan de Sportlaan energieneutraal te bouwen;
· De uitgave van € 50.000 te dekken uit het duurzaamheidsbudget;
· De raad te informeren over de stand van zaken uiterlijk 31 December 2022.
En gaat over tot de orde van de dag.
Als we de sportzaal nu energieneutraal maken en we betrekken het energiecollectief erbij, dan kan dat bovendien het draagvlak in de omgeving vergroten voor deze nieuwe sportzaal. De sportzaal levert dan namelijk financieel iets op voor bewoners.
Motie Blipvert inzamelstation
Een ander probleem in onze stad is restvuil. Helaas is Maassluis op Rotterdam na de slechtste scheider van de regio. Dit moet en kan anders. Gemak dient de mensen en we zien dan ook dat als we inzetten op voldoende containers er goed gebruik van wordt gemaakt. In het straatbeeld staan nu papierbakken, glasbakken, plasticbakken, kledingbakken, gft-bakken en restvuilbakken. Een probleem is dat niet alle afval van huishoudens in een van deze categorieën past. Daarom moeten we zorgen dat veel gebruikte huishoudelijke artikelen op een laagdrempelige manier ingeleverd kunnen worden. Dit zonder daarvoor al te veel moete te doen. De Blikvert kan daarbij helpen. De Blikvert is een apparaat waar je 24 uur per dag je oude spullen kwijt kunt zoals: lampen, batterijen, cd’s etc.
Bij deze lees ik het dictum voor:
Een proef te starten met het plaatsen enkele Blipvert inzamelstations in Maassluis;
- Op basis van de resultaten van deze proef te beoordelen of het wenselijk is het aantal Blipvert inzamelstations uit te breiden op meerdere voor de hand liggende locaties in de stad;
- De raad voor 1 juli 2023 te informeren over de stand van zaken.
En gaat over tot de orde van de dag.
Minder plastic flesjes op straat
Zwerfvuil is ook een groot probleem in Maassluis. Statiegeld zorgt ervoor dat er een stuk minder plastic flesjes op straat liggen. Alleen niet iedereen heeft tijd/zin om zijn flesje terug te brengen naar de supermarkt. Dan kunnen anderen wel een extraatje gebruiken en willen dit terugbrengen graag doen. Helaas gaat dat nu op de oneerbiedige manier omdat iemand die het statiegeld wel wil de flesjes uit de prullenbak moet vissen. Dit heb ik zelf al meerdere malen gezien in Maassluis. De doneerring is een initiatief dat mensen helpt die van hun flesje af willen en tegelijk mensen helpt die het graag in willen leveren. Je legt je flesje dus in de doneerring en een ander levert hem in zonder eerst in de prullenbak te moeten graaien. Een echte win-win situatie dus!
Vandaar onze motie:
Verzoekt het college:
· Mee te doen en doneerringen aan te schaffen zodat afval makkelijker gerecycled kan worden;
· Inwoners te informeren middels de Schakel en met kleine stickers/bordjes op plekken waar de doneer ring wordt opgehangen;
· De raad uiterlijk te informeren over de stand van zaken op 1 juli 2023.
En gaat over tot de orde van de dag,
Motie veilige vlieten voor mens en dier
In de begroting staat helemaal niks over dieren. Dit terwijl er wel dieren leven in Maassluis. Soms komen deze dieren helaas in een vliet, sloot of haven terecht, waar zij dan niet zelfstandig uit kunnen komen. Daar zijn gelukkig slimme oplossingen voor zoals touwen en trappetjes langs sloten en vlieten. Maar ook natuurlijke oevers kunnen dieren en mensen helpen makkelijker uit het water te komen. Gelukkig zien we dat in steeds meer gemeente gebeuren, maar helaas nog niet in Maassluis.
Daarom dienen wij de volgende motie veilige vlieten in met als dictum:
Verzoekt het college:
· Een voorstel uit te werken om maatregelen te treffen waarmee mensen en dieren op een veilige en zelfstandige manier de kant kunnen opkomen bij de vlieten in Maassluis;
· Dit voorstel zo snel mogelijk uit te werken, maar uiterlijk 1 juni 2023 aan te bieden aan de gemeenteraad.
En gaat over tot de orde van de dag.
2de termijn
Onze kijk en resultaten na beantwoording door het college
De motie Weekend metro, kunnen wij aanhouden. Als de wethouder kan toezeggen dat zij na overleg met de MRDH bij ons terugkomen.
Ook hebben wij al een idee over de dekking van dit relatief kleine bedrag, dus dat komt helemaal goed. Dus graag een toezegging! (Deze is er gelukkig dan ook gekomen.)
Fijn dat er plannen zijn voor meer verdichting en het betaalbaar houden van woningen! De bouw van sociale huurwoningen gaat de komende jaren toenemen, daar is zeer veel behoefte aan is dus dat is goed nieuws! De dakloosheid neemt al jaren toe en daar moet eens een einde aankomen. Ook het feit dat er wordt nagedacht over flexwoningen vinden wij positief. Wel zien we graag concrete plannen voor het huisvesten van arbeidsmigranten. Volgens de wethouder werken deze voornamelijk voor Westlandse bedrijven. Dat klopt maar er zijn er ook die voor Maassluise bedrijven werken, dus we hebben daar wel een taak in. Bovendien vinden wij het asociaal als je arbeidsmigranten aan alle kanten aan het weren bent terwijl er geen alternatief is. Zorg dus voor dat alternatief!
Wat betreft groen in de stad zijn wij tevreden. Zo moet er een tiny forest komen en een bomenroute. Ook komt er een voedselbos.
Gaaf om te zien dat ideeën die wij al vanaf ons raadsbestaan in Maassluis roepen nu ook daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden!
Uiteraard zullen we de ontwikkelingen blijven volgen.
Wat betreft het fietsbeleid zijn wij blij dat het hoofdfietsnet geasfalteerd gaat worden. Dit verbetert het comfort. Wel roepen we de wethouder op tempo te maken met het fietsplan. Zo is er nog steeds niet duidelijk wat we nu gaan doen met de metropolitane fietsroute. Schiet daar dus mee op, anders lopen we de subsidie mis!
We zijn blij met een verlaging van de snelheid op diverse wegen naar 30 kilometer. Dit vergroot de veiligheid en is beter voor de luchtkwaliteit in de stad. Wel roepen we het college op geen fietsonvriendelijke maatregelen te nemen op deze wegen met als doel de snelheid eruit te halen. Daarmee ontstaan, wat ons betreft, namelijk juist gevaarlijke situaties.
Evenementenbeleid moet vooral makkelijker en vriendelijker, want hoewel de burgemeester geen signalen heeft ontvangen van aanvragers die ontevreden zou zijn, zijn signalen er absoluut wel. Wat ons betreft graag met de tijd mee gaan en help organisatoren ook als iets niet kan, dan te kijken hoe het wel kan. Bovendien zou er extra aandacht moeten komen voor evenementen voor jongeren. Zo is er geen Waterwegpop meer en ontbrak er op de Furieade een podium voor jongeren op zaterdag en zondag.
Een aantal inwoners van het Sparrendal heeft ons benaderd over de sportveldjes in hun wijk. Zo wordt het veldje bij de flat zelf bijna nooit gebruikt omdat deze modderig is. Dit veldje ligt volgens de bewoners dan ook een groot deel van de dag in de schaduw. Kan er gekeken worden naar een meer logische plek voor dit veldje zodat deze wel gebruikt kan worden, en mocht dit niet mogelijk zijn dat te kijken om het veldje dan te verharden?
Raoul Kleijwegt – fractievoorzitter GroenLinks