Op 14 maart debatteerde GroenLinks in de gemeenteraad over het raadsvoorstel tot vaststellen van het Duurzaamheidsplan 2030. Hier kun je onze inbreng lezen en waarom wij instemden met het raadsvoorstel.
1ste TERMIJN
Wij zijn van mening dat het ambitieniveau omhoog moet! Wij verkiezen daarom ambitieniveau 2 boven niveau 1, omdat we met niveau 2 concreet meer gaan doen dan met niveau 1. Dat betekent dus niet dat we tegen ambitieniveau 1 zijn. Maar het betekent wel dat voor ons ambitieniveau 2 meer prioriteit heeft, omdat dit ambitieniveau meer impact heeft en ons dichter bij de doelstellingen brengt.
Daarom ligt er een amendement klaar om dit te bewerkstelliggen. De wethouder gaf in de commissie aan ‘kom maar met voorstellen waar het beter kan en hoe dat dan te financieren!’. Dat laten we ons als GroenLinks geen tweede keer zeggen. Zo is het een doorn in ons oog met de verplichte vergunning die nodig is in het centrumgebied voor zonnepanelen. Dit ontmoedigt mensen om zonnepanelen op hun dak te leggen. Dat is zonde!
Want daardoor wordt er veel minder duurzame energie opgewekt dan nodig is. Juist in de binnenstad, waar de huizen over het algemeen toch wat slechter geïsoleerd zijn, is dat een gemiste kans. Bovendien is het oneerlijk omdat in de rest van de stad geen vergunning nodig is voor zonnepanelen. Vandaar dat wij de motie ‘Afschaffen vergunning zonnepanelen binnenstad’ indienen samen met D66. Ik zal het dictum voorlezen:
Verzoekt het college:
- De binnenstad net zo te behandelen als de rest van Maasluis, zodat inwoners van de binnenstad hun huizen kunnen verduurzamen.
- Het plaatsen van zonnepanelen op huizen in de binnenstad zonder enige beperking toe te staan en de plicht om hiervoor een omgevingsvergunning aan te vragen af te schaffen.
Dat het college de ambitie om in 2040 een energieneutrale stad te zijn heeft losgelaten vinden wij zwaar teleurstellend. Daarom is ook daar een motie voor opgesteld door D66 die wij mede ondertekenen! Die doelen moeten gewoon gehaald worden. Dat kan gewoon!
2de TERMIJN
Veel partijen gaven aan om aan te kijken wat er financieel gaat gebeuren in de toekomst. Maar ervoor kiezen om nu niet de broodnodige investeringen te doen betekent dat we in de toekomst meer moeten uitgeven om de achterstanden in te halen. Want vroeg of laat zijn wij ook aan de beurt of we dat nu willen of niet. We zijn eigenlijk al te laat! Als het aan ons ligt moeten we nu echt wat gaan doen en een stuk meer dan in het voorliggende stuk staat! Alleen rijksgeld uitgeven aan duurzaamheid is echt te bizar voor woorden!
Wethouder, laten we kijken wat de mogelijkheden zijn! Dan met een thema-avond om te kijken wat wel kan en daarbij naar buiten treden. Ja, prima hoor een thema-avond, maar u vroeg ons ‘kom met ideeën om dit plan beter te maken’. Dit is zo een idee.
U heeft het over capaciteit van het ambtelijk apparaat. Het afschaffen van vergunningen scheelt ambtelijke capaciteit. Monumentale panden worden door andere wet- en regelgeving al beschermd. U moet eens bij mij op het dakterras komen staan. Dan ziet u dat echt niet alle daken in Maassluis er even mooi bij liggen. Buiten de binnenstad is er toch ook geen probleem, waarom in de binnenstad dan wel?
Wat betreft de windmolen is het goed dat de wethouder daar nu wel voor openstaat, al is het maar een klein beetje (namelijk als de windmolen niet net over de grens in Vlaardingen past vanwege de Blankenburgtunnel). Wat GroenLinks betreft kunnen er prima windmolens komen, juist in het verlengde van het Vlaardingse windmolenpark, dat op dit moment in aanbouw is. Een windmolen zet pas echt zoden aan de dijk en brengt ons een heel stuk dichter bij de duurzaamheidsdoelen.
Jammer dat de wethouder 2040 het heeft losgelaten om als Maassluis een energieneutrale stad te zijn. Wij begrijpen daar niks van.
Wij willen meer ambitie en kunnen niet instemmen met dit raadsvoorstel.
Onze motie houden we aan! Want, er blijkt een wet te zijn die gemeenten verplicht een vergunningstelsel te hebben als je een beschermt stadsgezicht hebt als gemeente. Dit was een goed punt en daar waren wij niet mee bekend. Wel kan de vergunningplicht ook een soort meldplicht worden. Waarbij woningeigenaren dan alleen nog maar melding hoeven te maken. We kijken graag naar de alternatieven op de toegezegde thema-avond.
Voor wat betreft dit stuk. Wij stemmen tegen dit stuk, want er zit geen ambitie in. Het college wil per se ambitieniveau 1 aanhouden wat toch wel echt een minimale inspanning is! Erg jammer, want klimaatverandering wacht niet.
Raoul Kleijwegt (fractievoorzitter GroenLinks Maassluis)