'De samenleving was toe aan fysiek vergaderen', aldus Raoul Kleijwegt. Inhoudelijk kwam aan de orde wat GLM een warm hart toedraagt. Met een aantekening ging zij met een stemverklaring akkoord met de nota.
Huisvesting en zorgen voor lucht in de woningmarkt
We beginnen dit debat met één van de grootste problemen op dit moment. Het tekort aan woningen. En dan vooral het tekort van het goedkope woningen en het middel dure segment. Zowel in de huur- als de koopsector zit de boel potdicht! Door te weinig aanbod blijven de prijzen maar stijgen. Met als gevolg dat starters en doorstromers van huur naar koop geen nieuwe woningen kunnen krijgen. De doorstroming stagneert waardoor er een hoop mensen in de problemen komen. Woningen zijn onbetaalbaar geworden. Helaas geldt dat niet alleen voor Maassluis maar voor heel Nederland. Dit is regelrecht het gevolg van politieke keuzes uit Den Haag. ‘De woningbouw kun je immers prima overlaten aan de markt’, was de gedachte. We zien nu wat er gebeurt als we de markt zijn gang laten gaan. Dan krijgen we voornamelijk duurdere woningen.
Maar niet alleen de politieke keuzes uit Den Haag hebben dit probleem veroorzaakt, ook gemeentes zijn veel teveel meegegaan met het overlaten aan de markt. Gemeente hebben immers toegestaan en zo automatisch gekozen voor de aanleg van dure wijken, met veel grote woningen die relatief veel ruimte innemen in plaats van betaalbare wijken met veel meer hoogbouw. Als ze dat laatste hadden gedaan dan hadden er nu veel meer woningen gestaan op hetzelfde stuk grond. Daarmee voorkom je dan ook tegelijk dat er gebouwd moet worden in groene gebieden. De Kadernota gaat over de kaders die we meegeven voor de begroting. Het enige wat we in dit debat dan kunnen doen, is een pleidooi houden om alles wat nodig is in te zetten om tempo te maken met nieuwe plannen voor de bouw van sociale en betaalbare woningen, zodat er weer een beetje lucht in de woningmarkt komt. Het gaat nu namelijk helemaal niet goed in de stad. Koopwoningen worden duurder en de wachtlijsten voor sociale woningen nemen alleen maar toe. Een andere manier om starters te helpen is met het verhogen van de starterslening. Waarom lezen we daar niets over terug in de Kadernota? Jaag de starters en de doorstromers uit sociale huurwoningen de stad niet uit en zorg dat zij ook echt weer in Maassluis kunnen starten!
Personeelstekort
Een belemmerende factor bij de gemeente is het personeelstekort. Investeringen worden daardoor uitgesteld of er wordt gebruik gemaakt van inhuur. Fijn om te horen dat er een afzonderlijke notitie komt met een voorstel voor extra personeel. Er blijven nu te veel belangrijke zaken liggen. Dat geldt zeker ook op het gebied van duurzaamheid en infrastructuur, waar verschillende ideeën te lang blijven hangen voordat ze als raadsvoorstel naar ons toe komen.
Onroerende Zaak Belasting (OZB)
De VVD en MB spraken in de commissie vorige week 25 over de OZB. Het overschot kon wat Maassluis Belang betreft teruggegeven worden aan de inwoners van de stad. Wij denken niet dat dat verstandig is. De OZB is een eerlijke belasting die de mensen in duurdere woningen zwaarder belast en de mensen in goedkopere woningen minder zwaar. Met dat geld kan de gemeente zorgen voor voldoende voorzieningen waar de inwoners baat bij hebben. De OZB is een belangrijke inkomstenbron die we hard nodig hebben om het personeelstekort te verhelpen maar ook om sociale voorzieningen overeind te houden en de stad er fraai uit te laten zien.
Gymzalen
Met dit gewijzigde plan zijn wij bang dat we dadelijk gymzalen gaan opknappen voor de sloop. Kan de wethouder ons garanderen dat dit niet gebeurt? En wat is er nu precies veranderd waardoor de oude plannen nu niet meer financieel haalbaar zijn? Kunt u uitleggen waarom het beleid veranderd wordt na alle debatten die er gevoerd zijn waarbij we keuzes hebben gemaakt. Waarom is dit nu dan weer aan de orde?
Sportvelden
Uiteraard is het prima dat hiervoor geld wordt vrijgemaakt, maar waarom moet er per se kunstgras komen? Clubs willen kunstgras zei de wethouder in de commissie. Dat kan zo zijn, echter kunstgras is slecht voor het milieu. Het rubbergranulaat dat in de kunstgrasvelden zit, komt onvermijdelijk terecht in de omgeving van de velden. Dit tast de biodiversiteit aan. Ook is het zo dat als iemand valt dit harder aankomt op kunstgras dan op echt gras. Bovendien kan kunstgras in de zomer zeer warm worden wat dan weer zorgt voor extra hitte stres.
Openbaar groen
In de commissie werd duidelijk dat het college alleen openbaar groen op bepaalde plekken wil vervangen door groen dat meer CO2 afvangt. Dat is in principe prima maar wij zien liever dat er groen wordt toegevoegd aan onze mooie stad. Dat kan vrij makkelijk door bijvoorbeeld de aanleg van Tiny Forest, de aanleg van groene daken én parkeerplaatsen (waar het kan) verwijderen, zodat ook deze ruimte benut kan worden om de stad te verfraaien met meer groen.
Nieuw maaicontract
Fijn dat de wethouder aangeeft dat hij de suggestie van de schapen met zowel voor- als nadelen kan meenemen in het nieuwe Groenbeheerplan. Schapen inzetten is beter voor de grondkwaliteit en voor het gras zelf.
Jeugdzorg
Fijn dat hier extra geld naartoe gaat vanuit het rijk. Dat was ook wel hard nodig. Goede jeugdhulp zonder wachtlijsten is essentieel! De jongere moet bij de jeugdhulp uiteraard centraal staan!
Fietsenstalling
Goed dat er informatie naar ons toekomt over de fietsenstalling in de binnenstad. We kijken ernaar uit. Wat betreft de fietsenstalling bij de van Beethovenlaan, deze is (zo geeft de wethouder aan) een beetje ondergesneeuwd in de ontwikkeling van de Haydnlaan. Dat is toch een gemiste kans als je het aan ons vraagt. U wilt kijken hoe de fietsenstalling meegenomen kan worden met de ontwikkelingen van station west en de omgeving aldaar. Gezien de hoge stijging van het aantal fietsendiefstallen met 95% is de realisatie van een goede bewaakte fietsenstalling evident. Wij vragen u dan ook tempo te maken met de plannen en de fietsenstalling niet meer te laten ondersneeuwen door andere plannen.
Inhuur specifieke kennis
We lezen dat het college hier extra geld voor wil uittrekken. Dit is hard nodig omdat de gang naar de rechtbank steeds sneller wordt genomen. Niet zozeer door bewoners maar voornamelijk door bedrijven. Een ontwikkeling die wij betreuren. Wij snappen echter wel dat hier extra geld voor nodig is om de belangen van de gemeente te kunnen behartigen, hoe jammer wij dat ook vinden.
2de TERMIJN
De gymzalen worden niet onderhouden voor de sloop. Goed om te horen. Wel hopen we snel te horen dat de geplande sportzalen snel gebouwd gaan worden.
De wethouder stelt niet te verslappen op duurzaamheid. Dat is fijn om te horen. Wij dagen de wethouder uit een stapje extra te doen en wel voorop te lopen. Denk ook aan de kansen die er nog liggen wat betreft energieopwekking.
Toiletten
Het is positief dat er nagedacht wordt over plaatsing van openbare toiletten met een concreet plan in de binnenstad. Wel vinden wij dat deze 24/7 open moeten zijn, dus 7 dagen in de week voor iedereen. Een sleutel ergens halen kan als een belemmering ervaren worden. Openbare toiletten dragen bij aan een schonere stad. Maar geven ook meer vrijheid aan mensen met darmproblemen. Daarom moeten deze makkelijk te gebruiken zijn zonder belemmering zoals sleutels.
Over de overige onderwerpen uit de eerste termijn
OZB geeft verbazing over de houding van diverse partijen over dit onderwerp. Laten we voordat we deze verlagen eerst zorgen dat alles op orde is binnen de gemeente. Voorlopig komen er nog aardig wat investeringen aan. De OZB is een eerlijke belasting die de mensen in duurdere woningen zwaarder belast en de mensen in goedkopere woningen minder zwaar. Met dat geld kan de gemeente zorgen voor voldoende voorzieningen waar de inwoners baat bij hebben. De OZB is een belangrijke inkomstenbron die we hard nodig hebben om het personeelstekort te verhelpen maar ook om sociale voorzieningen overeind te houden en de stad er fraai uit te laten zien.
Woningendoorstroming
‘Ook duurdere woningen helpen mee aan de doorstroming.’, aldus de wethouder. Dat begrijpen wij, maar het gaat er ook om hoeveel mensen er op een stuk grond kunnen wonen. Nu nemen duurdere woningen vaak relatief veel ruimte in beslag, terwijl dat helemaal niet hoeft. Wij willen dat er meer mensen in de stad kunnen wonen. Nu worden mensen de stad uit gejaagd door de schaarste.
Is de wethouder het met ons eens dat we in de stad meer in de hoogte moeten bouwen dan we nu doen, om zo meer woningen te kunnen realiseren? De gemeente heeft namelijk wel degelijk een rol bij de huidige woningcrisis. Heeft de wethouder ook gedacht aan studentenwoningen, want daar heb ik hem nog niets over horen zeggen? Wel is het goed om te horen dat er dit jaar nagenoeg het dubbelle aantal woningen wordt gebouwd. Dat klinkt hoopgevend.
Dan de starterslening. Deze wordt verzorgd door de SVN Stimuleringsfonds Volkshuisvesting en gemaakt naar Maassluis model. Dat klinkt goed maar binnen welke termijn kan dit gerealiseerd worden?
Openbaargroen. De wethouder stelt een positieve bomenbalans voor en waar mogelijk uitbreiding van groen. De wethouder komt daarover nog bij ons terug. Dat is voor ons een positieve verassing en klinkt goed. Wij hadden dat in de commissievergadering en in de stukken echt anders begrepen. We zien uit naar uw terugkoppeling.
Fietsenstalling. Wij pleiten ervoor deze niet los te koppelen voordat deze weer ondersneeuwt binnen het project. Wij begrijpen uw keuze niet om geen haast te maken met deze fietsenstalling, gezien het oplopende aantal fietsendiefstallen. Wij vragen u de realisatie van de fietsenstalling weer naar voren te halen!
Voor het kampeerterrein zijn nog geen aanvragen geweest zij de burgermeester. Wij hopen snel van de burgermeester te vernemen dat er wel mensen zijn die dit in Maassluis willen beginnen. Een camping is een aanwinst voor de stad.
Reizigersaantallen zijn aan het groeien OV-versoberingen gaan niet door. Dat is positief. Er doen zich ook kansen voor als het gaat om nieuwe OV in nieuwe wijken, dat is mooi.
Onze belangrijkste reacties op andere partijen:
ChristenUnie: meer 30 km zones, daar zijn wij het meer eens.
Corona: sociale en psychische gevolgen zijn nog niet in beeld, maar deze werden bekendgemaakt nadat verschillende partijen daarom vroegen.
Het rondgaan van de prikbus in Maassluis verhoogt de vaccinatie bereidheid.
De stad Hatvan uit Hongarije is een partnerstad met Maassluis. D66 was hier terecht kritisch over, wegens de nieuwe anti-LHBTI+ wet die daar is aangenomen. Wij zijn dat uiteraard ook.
Onze standpunten aangaande ingediende moties
Moties Maassluis Belang,
Omgaan met geld voor steun van armoedebestrijding in het onderwijs is belangrijk.
Voor de OZB-motie, aangaande het teruggeven van het overschot, verlenen wij geen steun. Wij zien geen meerwaarde in deze motie.
Motie D66, 'Veilig verblijven in de historische binnenstad'
De motie hield in 'te onderzoeken op welke manier de overlast van autoverkeer in de binnenstad beperkt kan worden.' Dat kan wat ons betreft geen kwaad. Wel hadden we liever gezien dat ook het aantal parkeerplaatsen langs de vlieten naar beneden gaat, zodat er meer ruimte is voor vergroening en gezelligheid.
Stemverklaring.
GroenLinks is voor de Kadernota zoals voorgesteld, maar kan zich niet vinden in financiën voor kunstgras op de sportvelden. Dit moet kunstgras worden terwijl we weten dat dit niet goed is voor de biodiversiteit in de omgeving. Dit wegens het rubbergranulaat dat in de bodem van de sportvelden zit. De wethouder ging hier niet inhoudelijk op in. Wij stemmen daarom voor de Kadernota maar tégen de kunstgrasvelden. Wij hadden hier liever echt gras gezien.
Fractievoorzitter Raoul Kleijwegt